Διαστάσεις
Συνήθως το μέγεθος του βιβλίου είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ηλικία στην οποία απευθύνεται, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα.
Ωστόσο, αν το βιβλίο απευθύνεται σε προσχολική ηλικία, καλό θα ήταν να είναι σε μεγάλη διάσταση γιατί έτσι:
- Αναδεικνύεται καλύτερα η εικονογράφηση.
- Διευκολύνεται ο εκπαιδευτικός ή ο γονιός να δείχνει τις σελίδες του βιβλίου στο παιδί.
- Το κείμενο καταλαμβάνει μικρότερο ποσοστό στην κάθε σελίδα, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί με ενδιαφέρον να παρακολουθεί την ανάγνωση, παρατηρώντας ταυτόχρονα τις εικόνες.
Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά του δημοτικού μπορεί να είναι σε μεγάλη διάσταση, ιδιαίτερα αν έχει πλήρη εικονογράφηση, όμως στις επιλογές θα ήταν και μια μικρότερη διάσταση, π.χ. 16 Χ 23, 17 Χ 24 ή 14 Χ 21.
Τα βιβλία που απευθύνονται σε εφήβους, προτιμότερη είναι η μικρή διάσταση 14 Χ 21, ή μερικές φορές και 12 Χ 17. Ωστόσο αν πρόκειται για ένα πολυσέλιδο εφηβικό μυθιστόρημα θα μπορούσαμε και πάλι να χρησιμοποιήσουμε το 16 Χ 23 για λόγους οικονομίας σελίδων.
Συνηθέστερες διαστάσεις για παιδικά βιβλία:
- 21 Χ 28 ή 21 Χ 29: για μικρές και μεγάλες εκτυπώσεις.
- 22 Χ 24: για μεγάλη εκτύπωση (500-1.000 ή και παραπάνω αντίτυπα).
- 21 Χ 26: για μικρή εκτύπωση (100 αντίτυπα).
- 17 Χ 26: για μεγάλη εκτύπωση (500-1.000 ή και παραπάνω αντίτυπα).
- 16 Χ 23: για μικρή εκτύπωση (100 αντίτυπα).
- 14 Χ 21: για μικρές και μεγάλες εκτυπώσεις.
Χαρτί εσωτερικών σελίδων
- Velvet 150 γρ. για εικονογραφημένα παραμύθια σε όλες τις διαστάσεις.
- Σαμουά (υποκίτρινο χρώμα) για παραμύθια που έχουν μόνο κείμενο ή εικονογράφηση ασπρόμαυρη ή έγχρωμη, αλλά θέλουμε να δείχνουν πιο παραδοσιακά.
- Book Paper 75 γρ. για πολυσέλιδα εφηβικά βιβλία.
- Γραφής 80-120 γρ. (λευκό) για σχολικά βοηθήματα ή βιβλία με ασκήσεις και δραστηριότητες.
Εξώφυλλο
Μαλακό εξώφυλλο
- Το χαρτί είναι συνήθως 300-350 γρ. velvet και μπορεί να έχει αφτάκια (που διπλώνουν προς τα μέσα, όπου γράφουμε συνήθως το βιογραφικό του συγγραφέα ή άλλα στοιχεία) ή όχι.
- Προκειμένου να προφυλαχτεί το βιβλίο αλλά και να τονιστεί το εικαστικό του εξωφύλλου, προτείνουμε να γίνει ματ ή γυαλιστερή πλαστικοποίηση. Αν το εικαστικό έχει σκούρα χρώματα, επιλέγουμε πάντα γυαλιστερή πλαστικοποίηση, καθώς η ματ υποτονίζει τα χρώματα.
Χοντρό εξώφυλλο
(δες λεπτομέρειες παρακάτω στις βιβλιοδεσίες)
Βιβλιοδεσία
Οι συνηθέστερες βιβλιοδεσίες στην Ελλάδα είναι:
- Κολλητό (PUR): Αυτή η βιβλιοδεσία γίνεται όταν πρόκειται να παραχθεί μικρότερη ποσότητα των 500 αντιτύπων. Πριν από μερικά χρόνια αυτού του τύπου η βιβλιοδεσία δεν ήταν καλή καθώς το βιβλίο «έσπαγε» και ύστερα από λίγο καιρό διαλυόταν. Ωστόσο σήμερα, με την τεχνολογία που διαθέτουμε, αυτή η βιβλιοδεσία είναι εξαιρετικής ποιότητας και δεν δημιουργείται το παραμικρό πρόβλημα ακόμα και σε πολύ χοντρά βιβλία.
- Καρφίτσα: Όταν οι σελίδες του βιβλίου είναι λιγότερες από 32, τότε πάντα χρησιμοποιούμε αυτή τη βιβλιοδεσία, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για βιβλία έως 80 σελίδων.
- Κάλυμμα (χοντρό εξώφυλλο) (Δεμένο): Βιβλιοδεσία για όλα τα είδη των βιβλίων, όμως λόγω κόστους είναι καλύτερα να επιλέγεται όταν πρόκειται να τυπωθούν περισσότερα από 500 αντίτυπα. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα κατασκευής σκληρού εξωφύλλου και για πολύ λίγα αντίτυπα.
- Ραφτό + κολλητό (Άδετο): Είναι η συνηθέστερη βιβλιοδεσία που γίνεται σε βιβλία που τυπώνονται σε τιράζ (τεμάχια) περισσότερα των 500 αντιτύπων.
- Σπιράλ: Χρησιμοποιείται συνήθως σε ημερολόγια, τετράδια κ.λπ.
- Καλλιτεχνική βιβλιοδεσία: Είναι η βιβλιοδεσία που γίνεται στο χέρι. Η πιο όμορφη και η πιο ακριβή. Την προτιμούμε για υπερπολυτελείς εκδόσεις, αλλά και για βιβλία που θέλουμε να διατηρήσουμε ως οικογενειακά κειμήλια. Μερικοί συγγραφείς επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη βιβλιοδεσία, δηλαδή ραφτό + κολλητό, και από την παραγωγή κρατάμε μερικά αντίτυπα άδετα, για να δεθούν με καλλιτεχνική βιβλιοδεσία.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά οι συνήθεις διαστάσεις, χαρτιά, εξώφυλλα κ.λπ. για την ελληνική αγορά. Ωστόσο κατά κανέναν τρόπο δεν πρέπει να αποτελέσουν δέσμευση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δικού σας βιβλίου. Έχει συμβεί πολλές φορές, μια πρόταση του συγγραφέα ή του ατελιέ του εκδοτικού οίκου, όχι μόνο να είναι διαφορετική και πρωτότυπη, αλλά να αναδεικνύει το βιβλίο και μάλιστα χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιβάρυνση στο κόστος.